Ingen enkel sak

Jag kan inte säga att jag kände Margareta Toss, jag visste inte ens om att hon kallades Lull, och då kände man henne inte. Men jag mötte henne många gånger, mest på Sveriges Radio där vi några år var kollegor, hon erfaren chef på barnradion, jag junior på Kulturredaktionen. Man kan nog ändå säga att vi gillade varandra, på avstånd liksom.

Sen möttes vi på Birger Jarls torg, hon som nämndeman på väg till förhandling i hovrätten, jag på väg till jobbet på Norstedts. Två-tre meningar och så ett varmt leende. Hon utstrålade alltid ett slags munter självkänsla. Att det inte var vad hon alltid upplevde inom sig har jag förstått senare.

Mitt under förberedelserna till en bok om borgarna, den bok som skulle ta vid där boken om adeln slutade, fick Björn af Kleen kontakt med Anna Toss. Hennes berättelse om modern och Lucke Bonnier och om att bli utestängd från familj, arv och ägande passade in i projektet om borgerskapet, ja, så bra att historien fick bli det nav kring vilket Björns skildring snurrade.

Det var ingen enkel sak, egentligen, utan förutsatte att Björn och Anna kände absolut förtroende för varandra. Anna lämnade ifrån sig materialet i vetskap om att det var Björns sak att skriva. Björn tog emot det i vetskap om att det var ett material som stod så nära Anna som något kan stå. Jag är som förläggare enormt imponerad av det sätt som de förvaltade det ömsesidiga förtroendet på. Vem som helst som kan läsa ser att porträttet av Lull inte är okomplicerat, vem som helst ser att porträttet av Lucke har lika många nyanser.

Och resultatet är en berättelse om en borgerlig familj, om ett arv som inte blev, men samtidigt en berättelse om borgerliga familjer och deras sätt att föra ägandet vidare. En kedja som har sitt alldeles speciella pris. För Anna, precis som för de döttrar som skildes från slotten i Björns bok om adeln.

Svante W, förläggare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *