Rapport från Sällskapet

Direktören för Sällskapet, en herrklubb på Arsenalsgatan grundad år 1800, ringde minst två gånger och betonade vikten av proper klädsel. Slips? Naturligtvis! Du ska klä dig som på en bättre klubbmiddag!

sällskapets_uppEn bok kommer sällan ensam. Efterspelet kan vara mer dramatiskt än själva arbetsprocessen. Aftonen på Sällskapet – förläggaren Svante Weyler och jag skulle underhålla efter kaffet med berättelser om baroner och familjen Bonnier – är det märkligaste och mest laddade ögonblicket sedan vi träffade Eva Bonnier på Akademibokhandeln samma lördag eftermiddag som ”Lucke och Lull” kom ut.

Ett hav av mattsvarta kostymer och skrynkliga ansikten. Anders Björck till bordet. Skål till konungen. Men de lyssnade mycket uppmärksamt och köpte alla medhavda böcker utom en.

9 reaktioner på ”Rapport från Sällskapet

 1. Lite roligt ar det allt att de valjer att referera till sitt fax nummer med den engelska termen facsimile – och stavar det fel.

  1. Det är rättstavat. Fax på engelska heter Facsimilie. Du tänker säkert på Facsimile, vilket är en kopia på äldre bok.

  1. Jag är ju ingen herre! Antagligen blir alla herrar på klubben förvandlade till sten om det kommer en kvinna över tröskeln.

   1. Min mamma, Anne-Charlotte Kinn, var för ett antal år sedan ordförande (eller om det var vice ordförande) i ett visst medicinskt sällskap. De skulle ha lunchsammanträde på Sällskapet, där en av de andra läkarna var medlem. Men ingen av de som arrangerade sammanträdet hade tänkt på att mamma naturligtvis inte skulle få tillträde till lokalerna! Det slutade med att personalen placerade henne i en skrubb. (Hon berättade detta för mig först nu, många år senare.)

 2. Att herrar blir sten i kvinnors närvaro ?

  Gällande Ann Charlotte Kinn, så erbjöds hon ett utrymme för sig själv.
  Regeln var noga notifierad men tydligen inte behandlats ordentligt av den arrangerande läkaren.
  En sann gentleman hade aldrig agerat på så sätt mot en dam. Detta är just svårigheten med alla dessa nya ”snobbs”* och då speciellt uti vårt så svårt amerikaniserade land. Säger mer om det arrangerande medicinska sällskapet än om ”Herrklubben Sällskapet” ifråga.

  (* ”Snobb” Socially None of Birth or Breed)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *